Synet er vores vigtigste sans, så vigtig at 2/3 af vores hjerne beskæftiger sig med synssansen. Men den stigende brug af computere, smartphones og tablets kan beskadige vores øjne. For selvom det blåviolette lys har meget mindre energi end det ultraviolette lys, passerer det stort set ufiltreret gennem øjet og når nethinden. Ud over at det på lang sigt kan være skadeligt, så kan blåt lys fra diverse lyskilder eller skærme generelt være generende eller trættende for nogle menneskers øjne. Også mængden af lys, der rammer øjnene, har betydning for vores biologiske ur. Det kunstige lys fra computerskærme og mobiltelefoner kan påvirke vores døgnrytme. Særligt det blå lys udsender relativt meget lys og hæmmer derved produktionen af det naturlige søvnhormon melatonin, som ellers gør os søvnige om aftenen.

På grund af et stigende brug af computerskærme, smartphones og tablets, som udsender elektromagnetisk stråling, udsættes vi for betydeligt mere blåt lys end tidligere

En løsning kunne være enten at benytte en decideret skærmbrille eller glas med en særlig overfladebehandling der blokerer for det blå lys. Blåfilteret vil også få øjnene til at slappe mere af, hvis man bruger mange timer foran skærm, tablet eller smartphone, og derved opnå et skarpere syn. Med en brille der er lavet til nutidens daglige møder med det blå lys minimerer du trætte og tørre øjne, hovedpine og ømhed i nakke og skuldre.

HUSK:

Det er vigtigt at give dine øjne et break fra computeren, fordi man blinker mindre, når man sidder og stirrer på en computerskærm i en længere periode. Hornhinden fugtes mindre hyppigt af tårevæsken og dette kan føre til trætte og overbelastede øjne, og i værste fald svække synet.

Hvornår skal du vælge skærmbriller? 
Aldersbetinget synsnedsættelse starter som regel omkring 40­års alderen, hvor det nære syn gradvist bliver dårligere. Det viser sig som regel ved, at du skal have avisen længere og længere væk fra ansigtet for at kunne stille skarpt. Eller at bogstaverne flyder sammen, så du kniber øjnene sammen for at få fokus. 

Du vil typisk have behov for skærmbriller, hvis du kan genkende dig selv i disse situationer:

 • Du lægger hovedet tilbage (knækker i nakken) for at læse gennem den del af dit progressive brilleglas, der passer til indholdet på skærmen 
 • Du sidder bøjet ind over bord og tastatur for at kunne læse skriften på skærmen med din læsebrille 
 • Du kan ikke stille skarpt på skærmen 

 

  De uhensigtsmæssige arbejdsstillinger kan give problemer som træthed i øjnene samt hovedpine og smerter i nakke og ryg

  Skærmbriller og loven
  Loven siger, at din arbejdsgiver skal betale for dine skærmbriller. Det vil sige alt fra synsprøve til standardstel og ­glas. Skærmbrillerne er arbejdsgiverens ejendom, men I kan fx aftale, at du selv betaler merprisen for et dyrere stel og derved får ret til skærmbrillen som personlig ejendom.

  Indret din arbejdsplads optimalt
  Det er en god idé at undersøge, om din arbejdsplads er indrettet hensigtsmæssigt. Der er især 4 områder, der er vigtige: 

  1. Undgå reflekser i skærmen fra vinduer og belysning. Løs problemet med afskærmning eller vend skrivebordet. Filter på skærmen er ikke en god løsning, da det ødelægger skarphed og kontrast 
  2. Når du lægger hænderne midt på tastaturet, skal underarmen være vandret og fødderne skal kunne nå gulvet 
  3. Den øverste linje af skærmen skal være minimum 15 cm under øjenhøjde, for at du ikke ’knækker’ nakken bagover 
  4. Du skal kunne overskue skærmens størrelse, uden at du skal dreje hovedet væsentligt, ellers skal afstanden til skærmen øges.

  Er du i tvivl hvorvidt du har behov for skærmbriller eller glas med den særlige overfladebehandling, der blokerer for det blå lys, så kom ind og få en snak om dit syn.