Klager dit barn over hovedpine, røde og irriterede øjne eller måske motorik- og koncentrationsbesvær? Et velfungerende syn er afgørende for, hvordan barnet klarer sig i skolen, ved lektielæsning eller til sport. Derfor er det især en god idé at tjekke dit barns syn, før barnet kommer i skole, da et dårligt syn kan forstyrre koncentrationsevnen og den motoriske sans. Du kan som forælder gøre en forskel ved at være opmærksom på visse symptomer. God læselyst!

Husk, at du selvfølgelig også altid er velkommen i butikken sammen med dit barn, så vi kan tjekke dit barns syn. Vores optiker Betina er specialist i undersøgelser af børns øjne.

Motorik- og koncentrationsbesvær

Dårligt syn kan give barnet problemer med motorikken. Hvis dit barn har svært ved at ramme munden, når det drikker, har svært ved at gribe ting eller ofte går ind i ting, er det måske synet, der er problemet. Derudover kan det tære på energien, hvis barnet skal koncentrere sig ekstra meget for at se, hvad der fx står i bøgerne eller på tavlen. Og manglende energi giver manglende koncentrationsevne. Ofte skyldes det synet, og det kan vi heldigvis gøre noget ved.

DET KAN SKYLDES SYNSPROBLEMER, HVIS:

  • Barnet hyppigt klager over hovedpine

  • Barnet har røde øjne, som måske klør

  • Barnet drejer hovedet, når det skal se noget, i stedet for at kigge direkte med begge øjne

  • Barnet holder bøger, tablets og mobil tæt på ansigtet eller sætter sig tæt på tv’et

  • Barnet skeler eller kniber øjnene sammen for at se

 

Nærsynethed hos børn og unge

Nærsynethed er usædvanligt i de helt tidlige år, men udvikler sig som regel tidligt i skolealderen og hos teenageren. og stabiliserer sig som regel omkring 20 års alderen. Grundet diverse forhold i dag, er der flere og flere børn, som udvikler nærsynethed. For eksempel bruger børn i dag markant mere tid indendørs med hovedet begravet i en bog eller foran en computerskærm, tablet eller mobiltelefon. Manglen på sollys til øjet kan være den helt store synder, og det er en klar tendens, at dårligt eller for afdæmpet lys giver en meget større risiko for at blive nærsynet. Det er derfor vigtigt, at børn bruger mere tid udendørs, for at give øjnene det lys de har brug for.

Blåt lys kan irritere dit barns øjne

Dit barns øjne kommer på en prøve, når de bliver udsat for timevis af skærmlys. Tablets, mobiltelefoner og computerskærme udsender nemlig blåt lys, som kan genere og i værste fald skade nethinden. Forhåbentlig vil hverken du eller dit barn opleve skadet nethinde, men andre, mindre alvorlige bivirkninger ved skærmlyset kan også genere og skal tages alvorligt. Bruger dit barn briller, er det en god idé at vælge brilleglas med et særligt blåfilter, som blokerer for det blå lys. Sørg også for at vælge solbriller med 100% UV beskyttelse. Det gælder uanset, om dit barn bruger briller eller ej. Det blå lys er ikke bare hårdt for øjnene; det hæmmer også produktionen af kroppens søvnhormon; melatonin. Dit barn kan derfor have sværere ved at falde i søvn efter at have siddet med fx tablet’en før sengetid.

Husk også:

Tag pauser fra skærmen, hvor øjet kan hvile. Gerne pauser, hvor I kigger på ting langt ude i horisonten. Det er nemlig god træning for øjet at skifte mellem forskellige afstande. 

 

 

I er altid velkommen i butikken, hvor vi har et stort udvalg af solbriller og almindelige briller til børn, der beskytter mod skadeligt lys.

Når børn har problemer med samsynet

Samsynet er den måde, hvorpå øjnene arbejder sammen. Det betyder, at synet skal være godt på begge øjne for at have et godt samsyn. Øjnene skal være i stand til at fokusere på samme objekt på samme tid, uanset blikretning og ud fra to forskellige vinkler. På den måde er vi i stand til at smelte billederne fra vores to øjne sammen til et fælles billede – dette gør, at vi kan se 3­-dimensionelt. Mange skolebørn, som har problemer med samsynet, ved ofte ikke selv, at der er noget galt. Dette skyldes, at hjernen lærer at kompensere ved at bruge andre synsindtryk. Det er vigtigt, at man som forælder holder et godt øje med, om ens barn udviser tegn på samsynsproblemer.

Vær opmærksom på om dit barn:

  • Gnider sig meget i øjnene

  • Klager over hovedpine

  • Skeler

  • Har svært ved at læse i lang tid ad gangen

Kontaktlinser til børn

Kontaktlinser kan være smart for børn, der fx dyrker meget sport, hvor briller er uhensigtsmæssige. En fordel ved kontaktlinser er også, at barnet frit kan vælge mellem de mange solbriller uden styrke. Men om det skal være kontaktlinser eller briller handler først og fremmest om, hvorvidt barnet selv har lyst til kontaktlinser. Dernæst handler det også om barnets modenhed. Vasker barnet hænder efter alle toiletbesøg? Er barnet generelt bevidst om hygiejne og om at passe på sine ting? Det er den slags, vi vil tale med jer om, hvis I overvejer kontaktlinser til jeres barn. Natlinser er en anden mulighed, og er en kontaktlinse, der kan fjerne nærsynethed, mens barnet sover. Når linserne tages ud om morgenen, kan dit barn se klart i løbet af dagen. Natlinser kan bremse udviklingen af nærsynethed hos børn og unge. Derfor er det en fordel at starte med natlinser så tidligt som muligt.

Vi anbefaler, at du får tjekket dit barns syn en gang årligt. Er barnet under 10 år, skal det tjekkes af lægen. Jo hurtigere, et problem opdages, desto hurtigere kan det afhjælpes. Husk, at du altid er velkommen, hvor vi kan give jer kompetente råd og vejledning. Hvis dit barn allerede har briller, kan du medbringe dem og få dem strammet, justeret og rettet til, så brillerne sidder perfekt.