Vidste du at omkring en tredjedel af alle voksne har problemer med tørre øjne? Tørre øjne føles som irritation, træthed, svie eller “sandkorn” i øjnene og kan blandt andet skyldes problemer med kontaktlinser. Hvis man har tørre øjne, bliver man ofte mere irriteret af kraftigt lys og får rindende øjne. Hvis du er en af dem, der lider af tørre øjne, så læs med her, hvor vi kaster lys over problemet, og hvordan du kan afhjælpe det.

Hvorfor får man tørre øjne?

Der er mange forskellige årsager til tørre øjne. Årsagerne kan både komme ”udefra” og ”indefra”, men er ofte en kombination af de to. Tørre øjne kan opstå på grund af et tørt indeklima og aircondition, eller af at man sidder længe foran computer eller tv. Tørre øjne kan også skyldes allergi og underskud af omega-3 fedtsyrer eller overskud af omega-6 fedtsyrer. Disse faktorer kan medføre en ubalance i tårefilmens sammensætning eller forårsage en for lav tåreproduktion. Tørre øjne kan også skyldes tilstoppede kirtler på øjenlåg eller hudproblemer ved øjnene eller på øjenlåg. Derudover kan årsagerne også findes i mange typer medicin, hormonelle ændringer eller forskellige sygdomme som for eksempel gigtsygdomme. Endelig kan også laseroperationer af øjnene være årsag til tørre øjne.

Den 4/6 afholder vi et ekstraordinært event om tørre øjne i butikken. Tilmelding foregår ved personlig henvendelse i butikken, ved at ringe på +4575368565, eller ved at sende en mail til ordre@dkoptik.dk

Hvad er tårefilmen?

Øjets overflade er dækket af en tynd hinde af vand og forskellige fedtstoffer som kaldes tårefilmen. Længst inde har den et slimlag, i midten består den af vand og yderst har den en tynd oliefilm, der skal bremse fordampningen af vand fra tårefilmen. Olien kommer fra kirtler i øjenlågene, og når vi blinker trækkes en smule olie hen over vandlaget. Vandet kommer fra tårekirtlerne under de øverste øjenlåg. Derudover er der slimlaget, der skal binde tårefilmen til øjets overflade. Tårefilmen indeholder al den ilt og næring, som hornhinden har brug for.

Når man har tørre øjne stiger saltindholdet, hvorved man oplever de førnævnte symptomer, præcis som saltvand svier i et sår. Saltindholdet stiger, fordi den ustabile oliefilm lader vandet fordampe for hurtigt, eller fordi tårekirtlen producerer for lidt vand. Det er oftest problemer i oliefilmen, som giver ubalance i tårefilmen og ultimativt medfører tørre øjne.

Hvad kan du gøre?

Der er heldigvis meget, du selv kan gøre ved tørre øjne. Hvis du tror, det kan komme af fx for lidt omega-3 fedtsyrer, kan du lægge din kost lidt om. Tror du, det hænger sammen med for meget skærmarbejde, kan du overveje at ændre dine arbejdsvaner. Du kan altid lindre generne ved tørre øjne med ét eller flere af de mange gode øjendråbepræparater, der findes på markedet.

Øjendråber

Der findes rigtig mange forskellige øjendråbepræparater på markedet, og de fås både i små praktiske flasker eller éngangsampuller eller -pipetter. Hos DK Optik har vi altid et bredt udvalg af øjendråber i høj kvalitet, der kan dække alle behov. Vi står selvfølgelig altid klar i butikken til at give professionel vejledning, så du kan finde den løsning, der er bedst og mest praktisk for dig. Husk at øjendråber har kort holdbarhed, fordi de skal være sterile, når du bruger dem. Tjek altid holdbarheden på emballagen og kassér dem, hvis de bliver for gamle. Bliver øjendråberne uklare inden de bliver for gamle, skal de også kasseres.

Hos DK Optik har vi altid et bredt udvalg af øjendråber i høj kvalitet, der kan dække alle behov.

Tørre øjne og kontaktlinser

Tørre øjne kan også opstå efter lang tids brug af kontaktlinser, hvorfor problemer med kontaktlinser også kan skyldes tørre øjne. Forsøg har vist, at man kan opnå bedre komfort med kontaktlinserne ved at dryppe øjnene med øjendråber, før man tager kontaktlinserne på og når man tager dem af igen. Ved tendens til tørre øjne kan man med fordel anvende éndagslinser, da de minimerer tørhed i øjet. Det er også vigtigt, at man bruger linser med høj iltgennemtrængelighed, da det mindsker udtørringen af tårefilmen. Der findes mange forskellige slags kontaktlinser og øjendråber.

Følg med på bloggen, hvor vi næste gang taler meget mere om kontaktlinser, eller kom ned i butikken og spørg din optiker. Vi er eksperter på området, og så er du sikker på, at du får både de rigtige linser og de rigtige øjendråber. Det drejer sig om øjets sundhed! Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, så går du aldrig glip af et blogindlæg eller nyhed.

Psst. Tilmelder du dig vores nyhedsbrev inden 31/5 er du med i lodtrækningen om den superfede Dior Club Visir til en værdi af 2995,-

Husk at vi afholder et ekstraordinært event om tørre øjne i butikken d. 4/6. Tilmelding foregår ved personlig henvendelse i butikken, ved at ringe på +4575368565, eller ved at sende en mail til ordre@dkoptik.dk